Στη σημερινή εποχή, θα έλεγε κανείς ότι οι πιο πολλές γυναίκες είναι ανεξάρτητες και μάλιστα αφιερώνουν πολύ χρόνο στο χτίσιμο της καριέρας τους. Η εργασία και η επαγγελματική εξέλιξη είναι μία από τις πτυχές της γυναικείας καθημερινότητας. Από την άλλη μεριά, υπάρχει και μία άλλη πτυχή, η οποία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γυναικείας φύσης και της πιο ευαίσθητης πλευράς της. Πρόκειται για τη μητρότητα, την οποία αποζητά η ίδια  όταν το βιολογικό της ρολόι αρχίζει να χτυπάει. Σίγουρα, η χρονική στιγμή που θα συμβεί αυτό είναι διαφορετική για την καθεμία και εξαρτάται από ένα πλήθος παραγόντων. Ωστόσο, είναι σημαντικό για κάθε γυναίκα να γνωρίζει πως μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό της να κάνει πραγματικότητα αυτή τη βαθύτερη επιθυμία της να γίνει μητέρα.

Υπάρχουν, λοιπόν, τρόποι ενίσχυσης της γυναικείας γονιμότητας;

Το να καταφέρουν δύο άνθρωποι να γίνουν γονείς με βιολογικό τρόπο εξαρτάται από ένα πλήθος παραγόντων. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι κληρονομικοί και οι γενετικοί, τους οποίους τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες δεν μπορούν να επηρεάσουν. Ωστόσο, ο σημαντικός παράγοντας που μπορούν να επηρεάσουν για να εξασφαλίσουν μια επιτυχημένη σύλληψη είναι η επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά. Η σωστή διατροφή θα εξασφαλίσει όλα τα κατάλληλα μικροθρεπτικά συστατικά δηλαδή τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που έχει ανάγκη ο γυναικείος οργανισμός.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Είναι από τις πιο δημοφιλείς βιταμίνες που ενισχύουν τον οργανισμό παρέχοντάς του ενέργεια, συγκέντρωση και γενικότερη ευεξία. Ωστόσο, έχουν επιπλέον δράσεις που σχετίζονται με τη γονιμότητα.

Την περίοδο που μία γυναίκα προσπαθεί να συλλάβει, θα πρέπει να έχει επαρκή αποθέματα βιταμίνης Β9 ή αλλιώς  φολικού οξέος. Απαιτείται τουλάχιστον ένας μήνας στοχευμένης λήψης φολικού οξέος πριν τη γονιμοποίηση για να κυλήσει ομαλά μία εγκυμοσύνη. Είναι το συστατικό που εγγυάται  τη σύνθεση, τη διόρθωση και τη λειτουργία του DNA και του RNA, που αποτελούν τις βασικές δομικές μονάδες της ζωής. Άρα, το φολικό οξύ είναι απαραίτητο κυρίως σε ιστούς που πολλαπλασιάζονται γρήγορα όπως ο αιμοποιητικός ιστός, ο νευρικός ιστός και ιστοί των εμβρύων.

Εκτός από το φολικό οξύ, υπάρχουν άλλες 7 βιταμίνες του συμπλέγματος Β που παίζουν έναν ξεχωριστό ρόλο τόσο πριν, όσο και στα πρώτα στάδια μίας εγκυμοσύνης.

  • Βιταμίνη Β6: Η πιο απορροφήσιμη μορφή της στον οργανισμό ονομάζεται πυριδοξάλη και συμβάλλει στη ρύθμιση των γυναικείων ορμονών.
  • Βιταμίνη Β12: Γνωστή και ως μεθυλοκοβαλαμίνη υποστηρίζει τη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
  • Βιταμίνη Β10: Η πιο κοινή της ονομασία είναι P.A.B.Aπου στα ελληνικά προφέρεται ως πάμπα. Σύμφωνα με πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες το P.A.B.A. αυξάνει τις πιθανότητες κυοφορίες ακόμα και σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας.
  • Βιταμίνες Β3 και Β7: Η νιασίνη (Β3) και η βιοτίνη (Β7) σύμφωνα με αρκετές επιστημονικές αναφορές μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών στα έμβρυα. Ειδικά η νιασίνη, φαίνεται να σχετίζεται με τη μείωση των αποβολών ενώ η βιοτίνη είναι πάντα ανεπαρκής στο πρώτο τρίμηνο της κύησης και χρειάζεται διαρκώς η αναπλήρωσή της.
  • Βιταμίνη Β2: Βοηθά στην προστασία των κυττάρων από την οξείδωση και τη διαμόρφωση του νευρικού ιστού του εμβρύου.
  • Βιταμίνη Β5: Το πιο γνωστό της όνομα είναι το παντοθενικό οξύ. Έχει χαρακτηριστεί ως αντί-στρες βιταμίνη, καθώς μπορεί να συμβάλλει στην ηρεμία και στη χαλάρωση μίας γυναίκας που αγχώνεται από την έντονη επιθυμία της να κυοφορήσει.

Βιταμίνη Ε

Γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση η βιταμίνη Ε ή αλλιώς τοκοφερόλη, είναι η βιταμίνη της γονιμότητας. Η «φέρουσα τον τόκο» Ε βελτιώνει την ποιότητα των ωαρίων αυξάνοντας τις πιθανότητες σύλληψης, ενώ η διαρκής αντιοξειδωτική ιδιότητά της προστατεύει τα κύτταρα της γυναίκας και του εμβρύου.

Βιταμίνη C

Έχει χαρακτηριστεί ως βιταμίνη του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά τα θρεπτικά συστατικά δεν είναι μονοσήμαντα. Έτσι, η βιταμίνη C, που γενικότερα είναι ωφέλιμη για πολλές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες μειώνει τις διαταραχές της ωορρηξίας.

Βιταμίνη D

Η επάρκεια σε βιταμίνη Dδεν εξασφαλίζει μόνο την αύξηση της απορρόφησης του ασβεστίου στο ανθρώπινο σώμα. Σύμφωνα με έρευνα του του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, είναι ευκολότερο για μία γυναίκα να συλλάβει το καλοκαίρι, καθώς με την ηλιοφάνεια ενισχύονται τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό της.

Πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία

Όταν γίνεται λόγος για την ενίσχυση της γονιμότητας ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, το ιώδιο και ο χαλκός πρωταγωνιστούν. Το κάθε ένα από τα θρεπτικά αυτά συστατικά επιτελεί το δικό του ρόλο. Ο ψευδάργυρος για παράδειγμα εγγυάται τη φυσιολογική αναπαραγωγή και την ομαλή διαίρεση των κυττάρων του οργανισμού. Το σελήνιο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική ιδιότητα, και παράλληλα, συμβάλλει στην παραγωγή υγιών ωαρίων. Ο χαλκός, εκτός από αντιοξειδωτικό μέταλλο, υποστηρίζει την ανάπτυξη των οργάνων και των ιστών του εμβρύου μετά τη σύλληψη. Σε ό,τι αφορά το ιώδιο είναι σημαντική η επάρκειά του τουλάχιστον 3 μήνες πριν την επιθυμητή κυοφορία, καθώς η έλλειψή του έχει συσχετιστεί με μειωμένες πιθανότητες γονιμοποίησης.

Η περίοδος που θα ακολουθήσει για μία γυναίκα μετά τη σύλληψη είναι δύσκολη, καθώς το σώμα της θα υφίσταται αλλαγές. Συνεπώς, η σωστή διατροφική προετοιμασία είναι ένα απαραίτητο στάδιο πριν την κυοφορία και είναι αυτή που θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την επίτευξη της γονιμοποίησης. Ως γυναίκα εξασφαλίστε καθημερινά μέσα από φρούτα, λαχανικά, ψάρια, κρέας, όσπρια όλα τα θρεπτικά συστατικά που αναφέρθηκαν. Αν δυσκολεύεστε να διατηρήσετε μία διατροφική ισορροπία επιλέξτε ειδικά σχεδιασμένα συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να σας τα παρέχουν ώστε να ενισχύσετε την προσπάθειά σας για μία επιτυχημένη σύλληψη.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της VitaminsAcademy

protinomena_title

Φολικό οξύ

Μεγάλης βιοδιαθιασιμότητας σε συνδυασμό με βιοενεργές βιταμίνες και μέταλλα για την ενίσχυση της γυναικείας γονιμότητας και την υποστήριξη της φυσιολογικής αναπαραγωγής.


Βιβλιογραφία
 

  1. Ajrouche R, Rudant J, Orsi L, Petit A, Baruchel A, Nelken B, Pasquet M, Michel G, Bergeron C, Ducassou S, Gandemer V, Lutz P, Saumet L, Rialland X, Hémon D, Clavel J. Maternal reproductive history, fertility treatments and folic acid supplementation in the risk of childhood acute leukemia: the ESTELLE study. Cancer Causes Control. 2014 Oct;25(10):1283-93.
  2. Buhling KJ, Grajecki D. The effect of micronutrient supplements on female fertility.Curr Opin Obstet Gynecol. 2013 Jun;25(3):173-80.
  3. Ruder EH, Hartman TJ, Reindollar RH, Goldman MB. Female dietary antioxidant intake and time to pregnancy among couples treated for unexplained infertility.Fertil Steril. 2014 Mar;101(3):759-66.
  4. World Health Organization. “Guideline: optimal serum and red blood cell folate concentrations in women of reproductive age for prevention of neural tube defects.”Issue Date: 2015