Πλησιάζουν Χριστούγεννα μία γιορτή, που εκτός των άλλων, είναι συνυφασμένη με το ωραίο φαγητό και με ξεχωριστές εορταστικές συνταγές. Τα γλυκίσματα έχουν την τιμητική τους, ωστόσο και αλμυρά πιάτα με ιδιαίτερες γεύσεις ξεχωρίζουν αυτήν την περίοδο.

Το κλειδί για να νοστιμίσει ένα πιάτο είναι τα μπαχαρικά! Αυτό αποδεικνύει εξάλλου η μακρά ιστορία τους από τους λαούς της Ανατολής, σχετικά με τις πολλαπλές χρήσεις και τις πολύτιμες ιδιότητες που διαθέτουν.

Η κανέλα είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα μπαχαρικά στον κόσμο. Χάρη στην ευχάριστη γεύση και στο μοναδικό άρωμά της, αξιοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική αλλά και στη μαγειρική, δίνοντας τη δική της χαρακτηριστική πινελιά. Ειδικά τα Χριστούγεννα είναι απαραίτητη στα μελομακάρονα, στις δίπλες αλλά και σε πιάτα που κοσμούν ένα εορταστικό τραπέζι.

Τα κύρια είδη της κανέλας και οι διαφορές τους

Υπάρχουν περίπου 250 ποικιλίες του φυτού, από τις οποίες μπορεί να εξαχθεί κανέλα, αλλά χρησιμοποιούνται μόνο δύο. Οι πιο σημαντικές ποικιλίες είναι η κανέλα η ’’γνήσια’’  (Cinnamomum verum ή Cinnamomum zeylanicum), που αναφέρεται στην αγορά ως Κεϋλάνης και η κασσία (Cinnamomum cassia), που αναφέρεται ως κινέζικη. Το χαρακτηριστικό άρωμα και η γεύση και των δύο ειδών κανέλας οφείλεται στην παρουσία μίας ένωσης που ονομάζεται κινναμαλδεΰδη.

Η  “γνήσια” κανέλα εξάγεται από το εσωτερικό ενός δέντρου του γένους Cinnamomum, το οποίο ευδοκιμεί στην Κεϋλάνη, τις Ανατολικές Ινδίες, τις Αντίλλες, την Ιάβα και τη Μαδαγασκάρη. Η κασσία προέρχεται από ένα δέντρο που φυτρώνει στη μεσημβρινή Κίνα και την Ινδονησία. Τα ξυλάκια της κασσίας είναι πιο σκληρά, ενώ αυτά της κανέλας Κεϋλάνης έχουν πολλές λεπτές στρώσεις και μπορούν εύκολα να γίνουν σκόνη. Η ποιότητα της κανέλας ορίζεται από την τρυφερότητα και το χρώμα του ξύλου, και έτσι η κασσία θεωρείται δεύτερης ποιότητας, για αυτό και έχει χαμηλότερη τιμή στην αγορά. Επίσης, η κασσία είναι πιο κοκκινωπή, παχύτερη, έχει πικάντικη γεύση και είναι αυτή που συναντάται πιο συχνά στο εμπόριο. Η Κεϋλάνης έχει πιο αρωματική γεύση, ωστόσο χάνει ένα μέρος της κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Τα δύο είδη έχουν και μία άλλη σημαντική διαφορά, στην περιεκτικότητα της κουμαρίνης, μίας ουσίας με αντιπηκτικές ιδιότητες, η οποία πρέπει να λαμβάνεται σε ελεγχόμενες δόσεις. Η κασσία έχει έως 20-250 φορές περισσότερη κουμαρίνη από την κανέλα Κεϋλάνης.

Τα οφέλη της στην υγεία

Πολλές κλινικές μελέτες αποδεικνύουν τις ευεργετικές ιδιότητες της κανέλας στην υγεία. Από διάφορες μορφές του φυτού, όπως ο καθαρός φλοιός, το αιθέριο έλαιο, το μπαχαρικό ή το εκχύλισμα έχουν απομονωθεί φαινολικές ενώσεις, όπως τα φλαβονοειδή. Αυτές οι ενώσεις κάνουν την κανέλα ένα από τα πιο ευεργετικά καρυκεύματα, προσδίδοντάς της αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιδιαβητικές, αντιμικροβιακές και προστατευτικές δράσεις ενάντια σε διάφορες παθήσεις.

Μία από τις ιδιότητες που ξεχωρίζει την κανέλα είναι η αντιδιαβητική της δράση, γι’ αυτό θεωρείται ένα από τα κατάλληλα τρόφιμα στη διατροφή των διαβητικών. Σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Πρόκειται για την ορμόνη που βοηθά στη μεταφορά των σακχάρων από την κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς, ώστε να διατηρηθούν ισορροπημένα τα επίπεδά του στο αίμα.

Ακόμα, η κανέλα μπορεί να συμβάλλει στην παρεμπόδιση της δράσης ορισμένων πεπτικών ενζύμων και να επιβραδύνει την απορρόφηση των σακχάρων στην κυκλοφορία του αίματος, μετά από ένα γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. Για αυτό το λόγο, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορούν να έχουν θετική επίδραση στους δείκτες σακχάρου συμπληρώνοντας τη διατροφής τους με εκχύλισμα κανέλας.

Προσθέστε κανέλα σε διάφορα τρόφιμα και ροφήματα και απολαύστε τη φυσική γλυκιά γεύση της. Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη και με ελάχιστες θερμίδες!

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

protinomena_title

Κανέλα Κεϋλάνης

Χωρίς κουμαρίνη, σε συνδυασμό με φυτικά εκχυλίσματα και μικροθρεπτικά συστατικά για τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα..


Βιβλιογραφία

  • Kirkham S. et al. (2009) The potential of cinnamon to reduce blood glucose levels in patients with type 2 diabetes and insulin resistance, Diabetes, Obesity and Metabolism, 11 (12), 1100-13, doi: 1111/j.1463-1326.2009.01094.x.
  • Adisakwattana S. et al. (2011) Inhibitory activity of cinnamon bark species and their combination effect with acarbose against intestinal α-glucosidase and pancreatic α-amylase, Plant Foods for Human Nutrition, 66 (2), 143-148, doi: https://doi.org/10.1007/s11130-011-0226-4