Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν μπορεί ένα λουλούδι να σας αλλάξει τη μέρα, τη ζωή; Μην ψάχνετε την απάντηση  μέσα σε μπουκέτα με τριαντάφυλλα, αλλά στα ανθοϊάματα του Dr E. Bach.

Η ανθοθεραπεία σύμφωνα με τους ειδικούς ανήκει στις Συμπληρωματικές και Εναλλακτικές Θεραπείες, δηλαδή σε μεθόδους που δεν συμπεριλαμβάνονται στις κλασσικές μορφές θεραπείας. Συγκεκριμένα πρόκειται για ενεργειακή θεραπευτική προσέγγιση, αφού ο τρόπος δράσης των σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται κατά την εφαρμογή της δεν είναι γνωστός. Ωστόσο, αυτό που μπορεί κανείς να διαπιστώσει είναι τα αποτελέσματα της δράσης της.

Εμπνευστής αυτής της εναλλακτικής θεραπείας είναι ο Άγγλος γιατρός Edward Bach (1886-1936). Τη δεκαετία του 1930, ο Ε.Bach, έχοντας ήδη μια αξιοσημείωτη παρουσία στο χώρο της κλασσικής ιατρικής ως βακτηριολόγος και παθολόγος εισάγει για πρώτη φορά στον δυτικό πολιτισμό το σύστημα της ανθοθεραπείας. Ο σκοπός της δημιουργίας του ήταν η θεραπεία των αρνητικών συναισθημάτων και η διασφάλιση της ισορροπίας και της αρμονίας ανάμεσα στην ψυχή και στο νου. Ο Ε. Bach πίστευε ότι τα αρνητικά συναισθήματα δημιουργούν ψυχική ανισορροπία η οποία σχετίζεται με την ασθένεια.

«Η αρρώστια δεν θα θεραπευτεί και δεν θα ξεριζωθεί ποτέ με τις παρούσες υλιστικές μεθόδους, για τον απλό λόγο ότι η αρρώστια από τη φύση της δεν είναι υλική… είναι στην ουσία της το αποτέλεσμα της σύγκρουσης ανάμεσα στην ψυχή και στον νου και δεν θα εκλείψει παρά με πνευματική και νοητική προσπάθεια», E.Bach, 1886-1936

Κάνοντας αυτές τις σκέψεις, αποφάσισε να φύγει από το αστικό κέντρο του Λονδίνου και να μετακομίσει στην εξοχή. Κοντά στη φύση, είχε τη δυνατότητα να εξερευνήσει καλύτερα το περιβάλλον και τα λουλούδια που έγιναν η πρώτη ύλη των θεραπευτικών σκευασμάτων του. Μέσα από τις προσωπικές του αρνητικές ψυχοσυναισθηματικές καταστάσεις μελετούσε τα φυτά που μπορούσαν να αποκαταστήσουν την ψυχική ισορροπία. Στη συνέχεια, εφάρμοζε τα φυτικά αυτά ιάματα και στους ανθρώπους της υπαίθρου, οι οποίοι έρχονταν σε αυτόν για να ζητήσουν την ιατρική συμβουλή του. Ο στόχος του ήταν να εξειδικεύσει κάθε λουλούδι στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων αρνητικών συναισθημάτων. Στην κατοικία του στο βουνό Vernon στην περιοχή Oxfordshire, ολοκλήρωσε τη σειρά των 38 ανθοϊαμάτων. Τα ιάματα αυτά προέρχονται από άνθη διαφόρων δένδρων και φυτών, που έχουν τοποθετηθεί σε γυάλινο σκεύος με καθαρό νερό πηγής και έχουν εκτεθεί σε ηλιακό φως για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια το νερό αναμειγνύεται με μπράντυ (το οποίο χρησιμοποιείται σαν φυσικό συντηρητικό) και παράγεται το τελικό διάλυμα. Στα συγγράμματά του ο Dr. Ε. Bach έχει περιγράψει αναλυτικά τον τρόπο παρασκευής τους, ο οποίος ακολουθείται μέχρι σήμερα στο επίσημο κέντρο Bach. Το κέντρο Bach βρίσκεται στην τελευταία κατοικία του γιατρού στο Vernon και εκεί σε συνεργασία με τον οίκο ομοιοπαθητικών προϊόντων Nelsons παράγονται μέχρι σήμερα τα αυθεντικά ανθοϊάματα Dr. Bach που διατίθενται σε περισσότερες από 70 χώρες παγκοσμίως.

Παλεύοντας με τα αρνητικά συναισθήματα

Πόσα αρνητικά συναισθήματα βιώνει καθημερινά ένας άνθρωπος; Στη σύγχρονη εποχή που χαρακτηρίζεται από έντονους ρυθμούς και πολλές απαιτήσεις, οι άνθρωποι μπορεί να αισθανθούν πολλές φορές «άσχημα». Τα αρνητικά συναισθήματα δε περιορίζονται μόνο στο αίσθημα του άγχους ή του φόβου. Ο Dr. E. Bach τα χώρισε σε 7 κατηγορίες και κατέταξε ανάλογα τα 38 ανθοϊάματα σε κάθε μία από αυτές.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ (Αν αισθάνεστε…) ΑΝΘΟΙΑΜΑΤΑ (Αναζητήστε τα…)
1. ΦΟΒΟΣ Αντιμετωπίστε τους φόβους σας με:

Mimulus, Aspen, Rock Rose, Cherry Plum, Red Chestnut

2. ΑΝΕΠΑΡΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ Εκμεταλλευτείτε κάθε ημέρα σας με:

Chestnut Bud, Clematis, Honeysuckle, Olive, Mustard, White Chestnut, Wild Rose

3. ΜΟΝΑΧΙΚΟΤΗΤΑ Βελτιώστε τις σχέσεις σας με τους άλλους με:

Heather, Impatiens, Water Violet

4. ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ Γνωρίστε τον εαυτό σας και αποκτήστε αυτοπεποίθηση με:

Cerato, Gentian, Gorse, Hornbeam, Scleranthus, Wild Oat

5. ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ Ή ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΣΗ Αντιμετωπίστε τη ζωή με χαρά και ελπίδα με:

Crab Apple, Larch, Elm, Oak, Pine, Star of Bethlehem, Sweet Chestnut, Willow

6. ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΕΓΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ Εκφραστείτε και επιτρέψτε στους άλλους να εκφραστούν με:

Beech, Chicory, Rock Water, Vervain, Vine

7. ΥΠΕΡΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΕ ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΚΑΙ ΙΔΕΕΣ Πατήστε γερά στα πόδια σας με:

Agrimony, Centaury, Holly, Walnut

Πλεονεκτήματα ανθοθεραπείας

Τα ανθοϊάματα του Dr. E. Bach γράφουν τη δική τους ιστορία ως εναλλακτικά θεραπευτικά σκευάσματα εδώ και έναν αιώνα περίπου. Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα της χρήσης τους ξεχωρίζουν η ασφάλεια και η απουσία εξάρτησης ή εθισμού. Σύμφωνα με ερευνητές που έχουν δημοσιεύσει μελέτες και μαρτυρίες για τη θεραπεία με τα «άνθη του καλού», αυτά τα ιάματα είναι κατάλληλα για όλες τις ηλικίες. Επίσης, συνδυάζονται για παράλληλη λήψη με οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, ακόμα και αν αυτή αφορά ασθένειες ψυχιατρικής φύσης. Τα ανθοϊάματα μπορούν να απαλύνουν και να εξισορροπούν αρνητικές ψυχολογικές και νοητικές καταστάσεις, χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό. Ο τρόπος δράσης τους χαρακτηρίζεται ήπιος και ασφαλής, χωρίς καμία ανεπιθύμητη ενέργεια.

Σχεδιασμός της ανθοθεραπευτικής αγωγής

Η συναισθηματική φόρτιση δυσκολεύει την κατανόηση του συναισθήματος που μπορεί να βιώνουμε. Συνήθως, δεν μας διακατέχει ένα μόνο αρνητικό συναίσθημα αλλά περισσότερα. Υπάρχουν δύο τρόποι να αναζητήσουμε την θεραπεία μας, ο πρώτος είναι αυτοθεραπευτικός, δηλαδή εντοπίζουμε στον εαυτό μας τις ανάγκες του χαρακτήρα μας ή της φάσης που διανύουμε.  Ο δεύτερος είναι να επισκεφτούμε έναν ειδικό που ασχολείται με την ανθοθεραπεία και έχει εκπαιδευτεί στις επίσημες σχολές της, όπως αυτή που βρίσκεται στο κέντρο Bach στην Αγγλία. Στην Ελλάδα, οι περισσότεροι ανθοθεραπευτές είναι παράλληλα γιατροί, ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές ή φαρμακοποιοί. Οι ίδιοι χαρακτηρίζονται από την ικανότητά τους να παρατηρούν και να κατανοούν σε βάθος την κατάσταση των άλλων ανθρώπων με ευαισθησία και λεπτομερή γνώση της εφαρμογής των ανθοϊαμάτων.

Ο σχεδιασμός της τελικής θεραπείας προκύπτει συνήθως μέσα από συζήτηση (προσωπική συνέντευξη) με τον θεραπευτή. Ο σκοπός της προσέγγισης είναι η αναγνώριση της υποκειμενικής συγκινησιακής κατάστασης που βιώνει ο άνθρωπος αλλά και των συναισθημάτων που αποτελούν μόνιμα στοιχεία του χαρακτήρα του. Για κάθε περίπτωση, η τελική επιλογή των ανθοϊαμάτων δεν υπερβαίνει τα 7 σε αριθμό ενώ το τελικό μίγμα παρασκευάζεται σύμφωνα με τη μέθοδο που έχει υποδείξει ο Dr. Ε. Bach. Ο ρόλος του ανθοθεραπευτή  είναι πολύ σημαντικός, καθώς παρακολουθεί την εξέλιξης της συναισθηματικής κατάστασης του ασθενή του. Αναλόγως προτείνει τη συνέχιση της αγωγής με τον αρχικό συνδυασμό ιαμάτων ή χορηγεί νέα σύνθεση αν τα συναισθήματα έχουν μεταβληθεί.

Αφεθείτε στην θεραπευτική δύναμη των λουλουδιών και νιώστε την αλλαγή να ξεκινά από μέσα σας. Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας ή τον ανθοθεραπευτή σας και δοκιμάστε ένα προς ένα ή συνδυασμούς των αυθεντικών ανθοϊαμάτων Dr. Ε. Bach για να κρατήσετε απόσταση από…. αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα!

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

protinomena_title

Ανθοϊάματα Dr. Bach®

Τα αυθεντικά 38 ανθοϊάματα του dr. E. Bach που δημιουργήθηκαν με σκοπό τη θεραπεία των αρνητικών συναισθημάτων cranberry_juice

Βιβλιογραφία

  1. Αγγελή Μ., Ανθοθεραπεία με τα Ιάματα Μπαχ- Πεμπτουσίες των λουλουδιών για την υγεία της ψυχής και την πνευματική εξέλιξη, 2008. Εκδόσεις: Πύρινος Κόσμος, Αθήνα
  2. Howard J., Growing up with Bach flower remedies: A Guide to the Use of the Remedies During Childhood and Adolescence, C W Daniel Company Limited, Saffron Walden, England
  3. The Bach Centre: https://www.bachcentre.com/index.php, last access: 19/6/2018
  4. Ανθοιάματα Bach, Power Health Hellas:
    https://www.powerhealth.gr/proionta-anthoiamata-bach/, last access: 19/6/2018