Το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο κατά τα 2/3 από νερό, έτσι δεν μπορεί να επιβιώσει περισσότερο από 72 ώρες χωρίς αυτό το «μαγικό» υγρό. Κάθε κομμάτι του σώματός μας κάθε κύτταρο,  κάθε ιστός  και όργανο εξαρτώνται  απόλυτα από το νερό.

Το νερό είναι  απαραίτητο  στον οργανισμό μας γιατί:

  • Ισορροπεί τα σωματικά υγρά
  • Ελέγχει και διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος
  • Μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα και βοηθάει στην αποβολή των τοξινών
  • Ενυδατώνει το δέρμα και τα μάτια
  • Προσφέρει προστασία στους ιστούς μας, το νωτιαίο μυελό και λιπαίνει τις αρθρώσεις

Επομένως, η σωστή ενυδάτωση είναι ιδιαίτερα  σημαντική γα την καλή μας  υγεία .Το καλοκαίρι που  ιδρώνουμε  περισσότερο λόγω  ζέστης,  η αφυδάτωση είναι αρκετά συνηθισμένη. Πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν τα συμπτώματα  και μπορεί να μην τα παρατηρήσουν. Υπάρχουν  σημάδια που  μπορούν να μας βοηθήσουν  να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις.

Δείτε  5 σημάδια  που δείχνουν πως το σώμα σας έχει άμεση ανάγκη ενυδάτωσης.

  1. Έντονη δίψα

Αν νιώθετε το στόμα σας ξηρό, χρειάζεται,  να πιείτε νερό ή να λάβετε υγρά με ηλεκτρολύτες. Το σημαντικό  είναι να μην αφήσετε τον οργανισμό σας να φτάσει σε αυτό το σημείο. Φροντίστε να καλύπτετε τις καθημερινές ανάγκες ενυδάτωσης, οι οποίες ανέρχονται σε 8-10 ποτήρια. Καλό είναι στο ξεκίνημα της μέρας σας να πίνετε ένα ποτήρι νερό και ένα ποτήρι  πριν από κάθε γεύμα. Προσπαθήστε να πίνετε περισσότερο νερό αν βρίσκεστε για πολλή ώρα στον ήλιο ή αθλείστε.

  1. Κακή αναπνοή και ξηροστομία

Στην περίπτωση ανεπάρκειας νερού στο σώμα,  τα βακτήρια εξαπλώνονται στη στοματική κοιλότητα  και δημιουργείται κακή αναπνοή. Σε πολλές  περιπτώσεις, λόγω της αφυδάτωσης, μπορεί να μπερδέψετε τη δίψα με την πείνα. Συνεπώς, αν ξαφνικά νιώσετε την ανάγκη να φάτε κάτι, πιείτε πρώτα ένα ποτήρι νερό. Επίσης, μπορεί να νιώσετε λιγούρες όταν η παραγωγή γλυκογόνου είναι δύσκολη, γι αυτό  φάτε  λίγη  ζάχαρη και φρούτα  πλούσια σε νερό, όπως το καρπούζι.

Natural Remedies for Bad Breath – Solutions
  1. Κούραση, σύγχυση, κακή διάθεση

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ήπια αφυδάτωση μπορεί να παρεμποδίσει τη λειτουργία  του εγκεφάλου και έτσι να επηρεάσει  τη μνήμη σας, τις γνωστικές λειτουργίες  και την ικανότητά σας  στη λήψη  αποφάσεων. Το φαινόμενο είναι συχνό τόσο στους νέους, όσο και στους ηλικιωμένους, οι οποίοι μπορεί να δείχνουν άυπνοι ή αφηρημένοι. Μία άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of  Nutrition το 2011, έδειξε ότι η έλλειψη ενυδάτωσης  μπορεί να προκαλέσει μεταπτώσεις στη διάθεση και στην ενεργητικότητα  του ατόμου.

  1. Πόνος στις αρθρώσεις και στους μύες

Η έλλειψη νερού στο σώμα αυξάνει την τριβή ανάμεσα στα κόκαλα, η οποία προκαλεί επώδυνες αρθρώσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αρθρώσεις μας και οι χόνδροι μας είναι φτιαγμένα από 80%  νερό. Εάν αθλείστε, είναι φυσικό να αισθάνεστε τα πόδια σας κουρασμένα, αλλά οι κράμπες στα πόδια αποτελούν σοβαρό σημάδι αφυδάτωσης. Για να τις αποφύγετε  πίνετε αρκετό νερό ή προτιμήστε υγρά με ηλεκτρολύτες.

  1. Σκουρόχρωμα ούρα

Τα διαυγή ανοιχτόχρωμα ούρα αποτελούν σημάδι καλής ενυδάτωσης του οργανισμού. Εάν τα ούρα είναι σκουρόχρωμα σημαίνει ότι είστε αφυδατωμένοι. Στην περίπτωση του σωστά ενυδατωμένου σώματος, η ανάγκη για ούρηση εμφανίζεται γύρω στις 4 με 7 φορές την ημέρα. Αν δεν ουρείτε με αυτή τη συχνότητα, το σώμα σας θα έχει αυξημένα επίπεδα τοξινών.

Η συνολική σας υγεία  και οι σωματικές σας δραστηριότητες είναι παράγοντες που καθορίζουν την ποσότητα του νερού που χρειάζεστε. Για αυτό, πρέπει να καταναλώνετε πολλά υγρά και να τρώτε φαγητά πλούσια σε νερό, ώστε να κρατήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο. Υπάρχουν όμως  κάποιες καταστάσεις  που μπορεί να έχετε απώλεια υγρών στον οργανισμό σας, όπως η διάρροια, ο έμετος, η έντονη σωματική δραστηριότητα, ο υπερβολικός ιδρώτας.  Η αφυδάτωση εμποδίζει τη σωματική σας λειτουργία, καθώς δημιουργεί ανισορροπία στους ηλεκτρολύτες.

Οι ηλεκτρολύτες είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή μας, και όλες οι ανώτερες μορφές ζωής τούς  χρειάζονται για να επιβιώσουν.

Οι ηλεκτρολύτες είναι στοιχεία που βρίσκονται στο σώμα  και φέρουν ηλεκτρικό φορτίο. Η διατήρηση της ισορροπίας τους στον ανθρώπινο οργανισμό είναι σημαντική, αφού ρυθμίζουν την κατανομή νερού στο σώμα, επηρεάζουν το pH  του αίματος και συμβάλλουν στις μυϊκές συσπάσεις και τη μετάδοση νευρικών ερεθισμάτων. Οι σπουδαιότεροι από αυτούς είναι το νάτριο, το χλώριο, το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Η διατροφή είναι η κύρια πηγή πρόσληψης ηλεκτρολυτών.

Η συνηθέστερη αιτία διατάραξης της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών είναι η έντονη άσκηση, οι εμπύρετες καταστάσεις, περιπτώσεις  διάρροιας, εμέτων ή χρήση ορισμένων φαρμάκων (π.χ. διουρητικά). Η αναπλήρωσή τους μπορεί να γίνει είτε με κατάλληλη διατροφή, ή τη πρόσληψη υγρών, ή  τη λήψη ηλεκτρολυτών ως συμπλήρωμα διατροφής.

Αν αθλείστε, προτιμήστε εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής  ηλεκτρολυτών που  περιέχουν μικρή  ποσότητα γλυκόζης. Η γλυκόζη είναι το άμεσο καύσιμο που βοηθά στην παραγωγή ενέργειας κατά τη διάρκεια της άσκησης. Σε συνδυασμό με τους ηλεκτρολύτες  συμβάλλει στην καλύτερη αθλητική απόδοση  με τηγρήγορη αναπλήρωση  των χαμένων υγρών του σώματος.

Γράφει  η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

protinomena_title

Ηλεκτρολύτες

Για  άμεση ενυδάτωση του οργανισμού και ισορροπία των ηλεκτρολυτών. Με υπέροχη γεύση  λεμόνι. cranberry_juice

Οι … αθλητικοί ηλεκτρολύτες

Υποτονικό διάλυμα  με ταυτόχρονη παρουσία μετάλλων, ιχνοστοιχείων και γλυκόζης  για γρήγορη  αναπλήρωση ηλεκτρολυτών και άμεση παροχή ενέργειας στον οργανισμό. Με υπέροχη γεύση λεμόνι. cranberry_juice

Βιβλιογραφία

  • N. Cheuvront, R. W. Kenefick (2014) Dehydration: Physiology, Assessment and Performance Effects, Comprehensive Physiology, 4, 257-285, DOI: 10.1002/cphy.c130017
  • M. El-Sharkawy et al. (2015) Acute and chronic effects of hydration status on health, Nutrition Reviews, 73 (2), 97–109, https://doi.org/10.1093/nutrit/nuv038
  • Kingsley M. et al. (2014) Effects of carbohydrate-hydration strategies on glucose metabolism, sprint performance and hydration during a soccer match simulation in recreational players, Journal of Science and Medicine in Sport, 17 (2), 239-43, DOI: https://doi.org/10.1016/j.jsams.2013.04.010