Κάθε φορά που πλησιάζει το καλοκαίρι, όλοι προσπαθούμε να χάσουμε τα περιττά κιλά του χειμώνα. Τελικά, πόσα μπορεί να είναι αυτά τα περιττά κιλά; Η απάντηση κρύβεται στη ζυγαριά μας. Δεν έχουμε, λοιπόν, παρά να μετρηθούμε και να  βάλουμε στόχο να τα χάσουμε.

Μήπως, όμως, υπάρχει ο κίνδυνος να το παρακάνουμε με αυτές τις μετρήσεις; Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές η προσπάθεια για αδυνάτισμα συνοδεύεται από υπερβολές. Οι υπερβολές αυτές δεν έχουν πάντα σχέση με τη γυμναστική ή τη μείωση του φαγητού. Μπορεί να αφορούν την εμμονή μας με το ζύγισμα και με το νούμερο που δείχνει κάθε φορά η ζυγαριά μας.   Ίσως, η συχνή επαφή με αυτό το μηχάνημα να μη μας κάνει τελικά τόσο καλό…

5 σημάδια ότι η ζυγαριά αποσπά την προσοχή σας
από την προσπάθεια για αδυνάτισμα

  1. Αντιδράτε έντονα συναισθηματικά σε κάθε μέτρηση

Εάν η μέτρηση της ζυγαριάς επηρεάζει αρνητικά τη συμπεριφορά σας, καλό είναι να το ξανασκεφτείτε πριν ανέβετε. Κάθε μέτρηση έχει δύο ενδεχόμενα, δηλαδή να έχετε πάρει κιλά ή να έχετε χάσει. Στην πρώτη περίπτωση μπορεί ξαφνικά να αισθανθείτε πανικό. Στη συνέχεια, να οδηγηθείτε σε εξαντλητικές δίαιτες, αποκλείοντας σημαντικά θρεπτικά συστατικά από την καθημερινότητά σας.  Από την άλλη μεριά και η δεύτερη περίπτωση μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Η απώλεια κιλών και η γρήγορη προσέγγιση στο επιθυμητό βάρος, κάποιες φορές προκαλούν χαλάρωση και απομάκρυνση από το στόχο. Ένα μικρό νούμερο μπροστά στα μάτια σας, σας κάνει να σκέφτεστε ότι έχετε περιθώριο να φάτε λίγο παραπάνω. Αυτό το λίγο, γίνεται πολύ και κάπως έτσι αρχίζετε να ξεφεύγετε πάλι.

  1. Κάνετε αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σας

Εάν τα παραπάνω κιλά σας κάνουν να νοιώθετε ντροπή, τότε να ξέρετε ότι δεν επηρεάζετε μόνο την πρόοδό σας αλλά χάνετε και την αυτοεκτίμησή σας. Το να νιώθετε ντροπή ή να στενοχωριέστε δεν αποτελεί κίνητρο να χάσετε βάρος. Μην ξεχνάτε ότι στο τέλος της ημέρας η «ένδειξη» στη ζυγαριά δεν παύει παρά να είναι απλά ένας αριθμός.

  1. Ζυγίζεστε πολλές φορές την ημέρα

Αν έχετε εμμονή, και με το που ξυπνάτε κάθε πρωί ζυγίζεστε, σκεφτείτε μήπως το παρακάνετε. Είναι προτιμότερο αντί να παρακολουθείτε το βάρος σας, να κάνετε άλλες μετρήσεις. Η σωστή διατροφή και άσκηση προκαλούν μείωση πόντων σε μέση και περιφέρεια, λόγω της απώλειας σωματικού λίπους. Αυτό είναι σημαντικότερο ακόμη και αν δεν έχετε αισθητή απώλεια κιλών.

  1. Η αύξηση της μυϊκής μάζας οδηγεί σε αύξηση του βάρους

Εάν γυμνάζεστε έντονα και βλέπετε ότι η ένδειξη της ζυγαριάς μεγαλώνει αντί να μικραίνει, μην ανησυχείτε καθόλου. Η έντονη σωματική άσκηση με αντιστάσεις και βάρη αυξάνει τη μυϊκή μάζα, κάτι το οποίο είναι επιθυμητό και υγιές. Η μυϊκή μάζα έχει μεγαλύτερη πυκνότητα από το λίπος, δηλαδή καταλαμβάνει μικρότερο όγκο από μία ίσου βάρους μάζα σωματικού λίπους. Έτσι εξηγείται το ότι είναι πιθανό να φαινόμαστε πιο αδύνατοι χωρίς να έχουμε χάσει σημαντική ποσότητα σωματικού βάρους. Η ζυγαριά σε αυτή την περίπτωση δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα.

  1. Βιώνετε περιόδους διατροφικών διαταραχών

Οι διατροφικές διαταραχές περιλαμβάνουν πολλά είδη διαταραχών. Η βουλιμία, η ανορεξία, η αδηφαγία, το νυχτερινό σύνδρομο είναι μερικά από αυτά. Αν νομίζετε ότι κάτι από αυτά αρχίζει να σας βασανίζει, είναι ώρα να απομακρυνθείτε από τη ζυγαριά σας. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό υγείας. Ο συνδυασμός της σωστής διατροφής αλλά και της ψυχολογικής υποστήριξης θα σας θυμίσουν ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής χρειάζεται ισορροπία στις διατροφικές επιλογές.

Στην προσπάθεια για αδυνάτισμα ο έλεγχος είναι απαραίτητος. Η ζυγαριά μάς  προσφέρει τη δυνατότητα να έχουμε αυτόν τον έλεγχο. Απλώς, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει, μόνο όταν χρησιμοποιείται σωστά.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy