Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας είναι ο πολυπόθητος στόχος κάθε χειμώνα, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Κατά πόσο, όμως, μπορούμε να το καταφέρουμε και με ποιο τρόπο;

Για να λειτουργεί σωστά το ανοσοποιητικό μας σύστημα πρέπει να βρίσκεται σε ισορροπία και αρμονία. Ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες συνεχίζουν να μελετώνται για την πιθανότητα και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να επηρεάσουν ένα τόσο σημαντικό σύστημα του οργανισμού μας.

Σύμφωνα με μελέτες, μερικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ανοσολογική απόκριση είναι η διατροφή, η άσκηση, η ηλικία και το στρες. Επειδή πολλούς από τους παραπάνω δεν είναι στο χέρι μας να τους διαχειριστούμε, ας δούμε κάτι που μπορούμε σίγουρα να βελτιώσουμε. Τις καθημερινές μας συνήθειες, και πιο συγκεκριμένα τη διατροφή μας.

Ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι άτομα που δεν τρέφονται επαρκώς και υγιεινά, είναι αρκετά ευάλωτοι σε ασθένειες. Στοιχεία από μελέτες υποστηρίζουν ότι ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά όπως π.χ. ψευδάργυρο, σελήνιο, σίδηρο, βιταμίνες Α, C, B, μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στην ικανότητα της ανοσολογικής απόκρισης.

Ο ρόλος των θρεπτικών συστατικών στην άμυνα του οργανισμού

Τα τρόφιμα παρέχουν στον οργανισμό ενεργειακά υποστρώματα, όπως γλυκόζη και λιπαρά οξέα, δομικά μόρια όπως αμινοξέα και βιταμίνες, καθώς και άλλα θρεπτικά συστατικά και μεταβολίτες που διατηρούν την ανάπτυξη και τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια της αμυντικής λειτουργίας. Η διατροφή επηρεάζει, επίσης, το ανοσοποιητικό σύστημα έμμεσα, μέσω άλλων συστημάτων και οργάνων που είναι ευαίσθητα στη θρέψη, ιδιαίτερα τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης, τον λιπώδη ιστό και το έντερο. Αυτά τα όργανα ανταποκρίνονται στα θρεπτικά συστατικά και στους μεταβολίτες τους εκκρίνοντας ορμόνες, λιποκύτταρα και εντερικές κυτοκίνες, τα οποία επηρεάζουν τη δράση των κυττάρων του ανοσοποιητικού καθώς και άλλων τύπων κυττάρων.

Επιπλέον, τα θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω της εντερικής μικροχλωρίδας. Η διατροφή επηρεάζει τη σύνθεση της εντερικής χλωρίδας, η οποία αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα ανάπτυξης του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι μικροοργανισμοί του εντέρου επεξεργάζονται τα συστατικά των τροφών και παράγουν μεταβολίτες, όπως λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας (SCFA – short chain fatty acids) και υποκαταστάτες ενός μορίου – υποδοχέα (AHR – aryl hydrocarbon receptor), οι οποίοι ελέγχουν την ανάπτυξη και δράση συγκεκριμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού, συμπεριλαμβανομένων των Τ ρυθμιστικών κυττάρων (Tregs) και εγγενών λεμφοειδών κυττάρων (ILCs – innate lymphoid cells). Τέλος, οι πρωτεΐνες, ως μακροθρεπτικά συστατικά, μπορούν να δράσουν σαν αντιγόνα και να προκαλέσουν μια ανοσολογική απόκριση.

Για να ενισχύσουμε την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μπορούμε να συμπεριλάβουμε στην καθημερινή μας διατροφή, τροφές που είναι πλούσιες στα παρακάτω θρεπτικά συστατικά:

Πρωτεΐνες: είναι απαραίτητες για την λειτουργία του αμυντικού μηχανισμού του σώματος μας, για αυτό και απαιτείται η κατανάλωση τροφών πλούσιες σε πρωτεΐνη είτε ζωικής είτε φυτικής προέλευσης, όπως πουλερικά, άπαχο κρέας, αυγά, φασόλια, προϊόντα σόγιας, ανάλατους ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Βιταμίνη C:  η πιο γνωστή αντιοξειδωτική βιταμίνη, συνυφασμένη με το ανοσοποιητικό και όχι μόνο, καθώς ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας, αλλά συμμετέχει και σε πολλές άλλες σημαντικές λειτουργίες. Εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλι, grapefruit, μανταρίνι, ή κόκκινες πιπεριές, papaya και φράουλες αποτελούν σημαντικές πηγές βιταμίνης C.

Βιταμίνη D: γνωστή για την ενίσχυση της απορρόφησης του ασβεστίου και του φωσφόρου στον οργανισμό μας, αλλά συμβάλλει και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι τα λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, το συκώτι,  λιπαρά ψάρια, όπως σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες και οι κρόκοι αυγών.

Ψευδάργυρος: συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ιδιαίτερα στους ρινοιούς, ενώ είναι ένα ιχνοστοιχείο, που έχει επουλωτικές ιδιότητες.  Μπορούμε να προσλάβουμε ψευδάργυρο από άπαχο κρέας, πουλερικά, θαλασσινά, προϊόντα ολικής αλέσεως, σουσάμι, ταχίνι, κολοκυθόσπορους και καρπούς.

Βιταμίνη A: βοηθά στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην υγεία του δέρματος και των βλενογόννων του σώματος. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι τα λιπαρά ψάρια, οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, το σπανάκι, οι κόκκινες και πράσινες  πιπεριές, τα αχλάδια και τα αυγά.

Βιταμίνη E: αντιοξειδωτική βιταμίνη, καθώς προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, μία δράση που μπορεί να συσχετιστεί με τη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Συμπεριλάβετε τη βιταμίνη Ε στη διατροφή σας με αμύγδαλα, φουντούκια, ηλιόσπορους, φυτικά έλαια (όπως σιτέλαιο, ελαιόλαδο) και φυστικοβούτυρο.

Άλλα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως το ιχνοστοιχείο σελήνιο, ο σίδηρος, καθώς και τα προβιοτικά και πρεβιοτικά μπορούν να βελτιώσουν με τη σειρά τους την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Χτίστε αργά και σταθερά ένα ισχυρό «φρούριο» απέναντι σε λοιμώξεις κάθε είδους, με σύμμαχο τη διατροφή!

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

Βιβλιογραφία

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system (Last accessed 23/01/2018)

http://www.eatright.org/resource/health/wellness/preventing-illness/protect-your-health-with-immune-boosting-nutrition (Last accessed 23/01/2018)

The immune system and nutrition: Homing in on complex interactions, Seminars in Immunology (2015), 27, 297-299, http://dx.doi.org/10.1016/j.smim.2015.11.005

Κανονισμός (ΕΕ) 432/2012, Επίσημη Εφημερία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

protinomena_title

Oliviotic

Vitamin C stevia 1000mg

Vitamin C 500mg

Ester-C

Zinc plus C

D-vit 3 (2000 & 5000 IU)